Domáca vianočka

Potrebujeme:

300g hladkej múky

200g polohrubej múky

1 droždie

2 vajíčka

200ml mlieka

100g kryštálového cukru

50g čerstvého masla (rozpusteného v mikrovlnke)

Hrsť sušených hrozienok (ja robím BEZ, my nemáme radi)

1KL soli

Na potretie vajíčko

 

Postup:

Strašne jednoducho!!

Všetky ingrediencie dáme do misy. Maslo si pred tým rozpustíme a mlieko trochu ohrejeme. Ja kvások nerobím, takže aj droždie len rozdrobíme na jednu stranu misy a na druhú stranu dáme soľ. Pretože soľ a droždie sa nemajú veľmi radi – mohlo by nám nevykysnúť.

A dáme na teplé miesto vykysnúť. Ja dávam do rúry na 50 stupňov a mám krásne vykysnuté behom 20-30 minút. Inak to trvá aj vyše hodiny.

Potom preložíme na pracovnú dosku, a podsýpame múkou, cesto sa môže trochu lepiť.Rozdelíme na menšiu a väčšiu časť.

Väčšiu časť si rozdelíme tentokrát na tri rovnaké kusy, a z nich spravíme vrkoč. Ja ho robím rovno na plechu s papierom na pečenie.
To isté spravíme aj s menšou časťou, a hotový vrkoč položíme na vrch toho prvého. Elegantne upravíme :-)

Vianočku na plechu necháme kysnúť ešte aspoň 30 minút.
Podkysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom.

Pečieme na 180°C 20 minút a potom stiahneme teplotu na 150°C a dopekáme ešte 20 minúť. Treba ale sledovať ;-) No a už len dobrú chuť a s mierou. My sa jej nevieme nabažiť taká je to mňamka.